Ohjeet


Katso tästä lyhyt video konetikkauksesta.

Tikkauksessa yhdistetään asiakkaan valmistama tilkkupinta välivanuun ja taustakankaaseen. Työ tehdään ammattilaisen käsissä Töölön Tilkkupajassa asiakkaan tilkkupinnasta ja taustakankaasta. Toimitusaika on  noin kaksi  viikkoa ja hinta riippuu työn koosta sekä kankaan, käytettävän välivanun ja tikkauskuvion laadusta. Vanun ja puuvillalangan on oltava tikkauskoneelle sopivia.


IMG 0712


Tikkauksessa käytetään konetikkaukseen tarkoitettuja kauniita 100 % King Tut -puuvillalankoja. Laadukkailla vanuilla taataan tasainen ja laadukas tikkausjälki ja luodaan tilkkutyölle ryhti. Vanulaatuja on useita ja vanun valinta riippuu valmiin tilkkutuotteen käyttötarkoituksesta. Päiväpeiton vanu voi olla hieman tuhdimpi kuin esimerkiksi pöytäliinan. Vauvan peitto saa olla kevyempi kuin aikuisten.


IMG 0771


Huolellinen valmistelu

Tilkkupinnan on oltava Gammill-tikkauskoneelle sopiva ja esimerkiksi taustakankaan täytyy olla joka sivultaan noin 10 cm tilkkupintaa suurempi. Ylimääräiset langanpäät on leikattava pois ja tilkkupinta täytyy silittää valmiiksi. Näin tikkaus sujuu parhaiten.

Konetikkausta varten tilkkupinta, välivanu ja taustakangas pingotetaan Gammill-koneelle, joka työstää sitä tikaten noin 40-50 cm pitkän ja jopa kolme metriä leveän kaistaleen kerrallaan.  Alakangas ja vanu levitetään ja rullataan tikkauksen valmisteluvaiheessa koneen teloille. Niiden 'ylimääräiset' (oikea ja vasen) reunat toimivat kiinnityspintoina tukipihdeille. Näin tilkkupinta pingoitetaan tasaiseksi ja Gammill mahtuu ompelemaan. Samoin sekä ylhäällä että alhaalla tarvitaan ylimääräistä kangasta kankaan ja vanun kiinnittämiseen rullausteleihin.


Screen Shot 2013-01-13 at 18.28.28


Neljä askelta konetikkaukseen 

Konetikkausta varten on Tilkkupajassa etukäteen suunniteltava seuraavat tärkeät asiat:

1. Tikkauskuvio ja sen tiheys.

2. Välivanun laatu. 

3. Taustakangas.

4. Tikkauslangan laatu ja väri. 

Tarkat valmisteluohjeet saat ottamalla yhteyttä tikkauspalveluumme, jotta voimme yhdessä suunnitella toimivan kokonaisuuden sekä taata sujuvan tikkauksen ja laadukkaan lopputuloksen. 


Ohjeita tikkauksen valmisteluun

Perusohjeita tikattavalle tilkkupinnalle, vanulle ja takakankaalle


Tilkkupinta 

- älä käytä hulpioreunoja

- käytä mahdollisimman tasalaatuisia materiaaleja 

- leikkaa kaikki ylimääräiset langat pois

- jos peitossa on yläpää, merkitse se selvästi

- vältä moninkertaisia saumoja ja neuloksia ja paksuja kankaita

- silitä peitto hyvin.

Takakangas ja vanu

- takakankaan ja vanun tulee molempien olla joka reunaltaan neljä tuumaa suurempi kuin tilkkupinnan

- silitä kangas huolellisesti

- jos takakankaaseen tulee sauma, sen tulisi olla poikittain.


Älä liitä mitään kangaspintoja keskenään yhteen, sillä kaikki pinnat kiinnitetään Gammillin teloille erikseen. 


Käytän tikkauksessa vain omia lankoja, King Tut tai Aurifil, jolloin tiedän niiden toimivuuden Gammillissä. Langat ovat laadukkaita ja 100% puuvillaa. Minulta voi ostaa erilaisia vanuja, mutta tikkaan myös asiakkaan vanuilla. Jos polyester-vanu on kovin paksua, tikkausjälki ei ole kaunis ja siksi suosittelen ohuempia laatuja. Vanussa ei myöskään saa olla siemeniä.

Itse tilkkupinnassa ei tarvitse eikä pidä olla mitään ylimääräistä.


Screen Shot 2013-01-13 at 18.24.54

© Töölön Tilkkupaja 2016